Група шаховских ентузијаста и љубитеља шаха, угледни људи у својим професијама, оснивачи су Удружења: Тометић Александар, Стојановић Видо, Крагић Драган, Гавриловић Драган, Капелан Милорад и Бранков Драгољуб. Они су деценијама били увек укључени у скоро сва шаховска збивања у Вршцу, били председници и оснивачи шах клубова, организатори и директори шаховских Меморијала посвећених првом српском шаховском велемајстору Бори Костићу. Наши чланови су људи, који воле шах и раде у корист шаха, на задовољство и ползу свих грађана Вршца.

Удружење грађана за неговање шаховске традиције, даље Удружење, је невладино, неполитичко и непрофитно удружење грађана, основано ради неговања шаховске традиције и популаризације шаха у граду Вршцу.

Ради остваривања својих циљева, Удружење ће радити на:

 • Обнављању интернационалних меморијалних шаховских турнира посвећених првом српском шаховском велемајстору Бори Костићу и његово враћање у статут града, као једној од најзначајнијх манифестација за грађане Вршца
 • Оснивању спомен собе са музејском поставком о животу Боре Костића и његовом мисионарском деловању на популаризацији шаха у свету, као и о свим значајним вршачким шахистима и шаховским манифестацијама.
 • Настављању традиције шаховских дружења, одржавањем Петровданских брзопотезних турнира на градском језеру, као и промоције шаховског туризма
 • Популарисању шаха и шаховских активности код свих грађана, посебно код деце школског узраста, на територији града Вршца
 • Организовању шаховских трибина и атрактивних симултанки
 • Организовању тематских шаховских семинара и кадетских летњих кампова на вршачком брегу
 • Организовању пригодних шаховских манифестација ради неговања сећања и пијетета на све оне, који су на различите начине допринели афирмацији шаха у Вршцу
 • Сарадњи са домаћим и интернационалним шаховским савезима и шаховским организацијама, као и са сличним удружењима из целог света.

Исто тако имамо и обавезу да штитимо лик и дело Боре Костића од недобронамерних људи.

Имали смо случај да видимо, наводно „документарни“ филм „Црна дама – бели краљ“, о Бори Костићу, где се оптужује за неморалност, јер неће, да призна наводну ванбрачну ћерку!!

Кад нико није хтео да га брани, чланови нашег Удружења, са љубитељима шаха из Београда, Ниша и др. градова, навели су необорив доказ, како Бора не може да буде тај набеђени отац, јер се та девојчица родила истог месеца, кад се Бора вратио у Европу, после шест година боравка на Америчком континенту. Да тада нисмо стали у одбрану чика Боре, данас не би могли да причамо о Меморијалу Боре Костића, јер би то право имала искључиво његова породица, тј. „његова унука“ са својом породицом из Лондона, све би зависило од њихове добре воље.

Да би се тако нешто у будућности спречило, упутили смо допис Градском већу, да задужи неке од својих служби и убудуће град води рачуна о својим великанима (Стерија, В. Попа, П. Јовановић, а то се дешавало и арх. Д. Брашовану) и не дозволи да их неко неаргументовано блати и постхумно срозава са њихових, животним делима заслужених пиједестала.

На последњој годишњој скупштини одржаној 2019г., изабрани су чланови управног одбора, који ће водити Удружење у наредне три године:

1. Драган Крагић, дипл.инж., председник
2. Гавриловић Драган, адвокат
3. Мунижаба Слободан, професор математике
4. Радукић Велимир, дипл.економиста
5. Стајић Петар, професор математике
6. Гавриловић Дарко, адвокат
7. Павловић Југослав, политиколог-журналиста

Посебна задужења су добили:

 • Проф.Влада Стајић, за фото-документацију
 • Др.Драган Јевдић, за контакте и сарадњу са другим Удружењима
 • Бранислав Костић, маркетинг, штампани материјали
 • Горан Димитријевски, компјутерска промоција и дизајн
 • Антал Ђорђе, за рад са младима

Управни одбор ће са свим члановима радити на реализацији свих зацртаних циљева Удружења, првенствено на организацији заборављеног Меморијала Боре Костића, његово враћање у статут града, подизања сазнања грађана о значају Боре Костића за Вршац и светски шах.