Откривање споменика првом српском велемајстору Бори Костићу, 2.октобра 2007г.

Један од најзначајних људи у историји града Вршца свакако је човек, који је пронео име своје земље и свог родног града у сваки кутак наше планете. Као што рече један обичан човек, оно што данас Новак Ђоковић значи за Србију, то исто значио је Бора Костић пре око једног века.

Бора Костић је бренд града Вршца, који је препознатљив на свим континентима и у потпуности је заслужио да добије и споменик у центру града, као симбол захвалности његових суграђана и српског народа, за све што је урадио за свој град и своју земљу. Организациони одбор за подизање споменика, међу којима су сви оснивачи Удружења грађана за неговање шаховске традиције: Тометић Алексндар, Капелан Милорад, Драган Крагић, Драган Гавриловић и Драгољуб Бранков, покренули су велику акцију за прикупљање потребних средстава од свих грађана и свих предузећа са територије Србије.

Иницијална финансиска средства, за акцију подизања споменика, преостала су од првог појединачног шампионата Србије у шаху за мушкарце, који је одржан у Вршцу од 4. до 17.марта 2007г. и она су износила 20% од укупно потребног новца.

Акција је у потпуности успела, па смо од предузећа ван Вршца прикупили 32% потребних средстава, од предузећа из Вршца 17%, од грађана појединаца 6% и од општине Вршац 25% потребних финансијских средстава. То је био доказ, да цела Србија изузетно цени и поштује лик и дело Боре Костића, па су и финансијски подржали идеју о подизању овог јединственог споменика у целом шаховском свету.

У рекордном року, од формирања организационог одбора, прва половина маја, до постављења споменика на постамент, прошло је мање од четири месеца!

Споменик је могао да буде откривен и почетком септембра, али смо то пролонгирали до дана ослобођења града.

Споменик Бори Костићу у Вршцу подигли су својим средствима шахисти, љубитељи шаха и предузећа из Србије, град Вршац смо најмање финансијски оптеретили, али смо доказали да се сви удружени ентузијазмом, несебичним радом и љубави према шаховској игри могу и чуда стварати, потврђујући шаховску максиму „Gens una sumus“- један смо род, што се може прочитати и на самом споменику.

Лепог сунчаног дана, који ће сви дуго памтити, 2.октобра 2007г. споменик је свечано откривен и показан јавности. Величанственом догађају, својим присуством допринели су: амбасадор Русије Александар Николајевић Алексејев, Белорусије Владимир Мацкијевич, Индонезије Мухамед Абдух Далимунте, Хрватске Бранислав Лончар, Мађарске Антал Драгаш, Индије Сајкат Сен Шарма, Румуније Габријел Николаје, затим легенде Српског шаха, ВМ.Светозар Глигорић, ВМ.Александар Матановић, ВМ.Милан Матуловић, ВМ.Никола Караклајић, академик Михајло Марковић, представник Шаховског савеза Србије Боривоје Жарић, Шаховског савеза Војводине Мирослав Копања, представници шах клубова, као и велики број љубитеља шаха из Вршца и целе Србије.

Тако је Вршац, можда једини град у Европи, који је једном шахисти подигао споменик у самом центру града, што је и незаобилазна туристичка атракција.

Његово преосвештенство епископ Банатски Г:Г. Никанор извршио је освећење споменика јануара 2014г.