Углавном је познат позитиван утицај шаха на интелектуални развој младих особа, јер играње шаха развија позитивне особине на ток размишљања, као што је логика тактике, стратегије, комбинаторике, а у задње време, кад је шах уведен као обавезан предмет у школама неких земаља, доказан је и његов позитиван утицај на смањење броја младих, који се дрогирају.

Дете које, играјући шах, научи да мисли тешко је наговорити да користи дрогу. Исто тако, доказано је да старији људи, који играју шах, врло ретко оболевају од деменције и Алцхајмерове болести.

Ово, што је горе наведено, више је него довољно да подржи наша уверења и истрајемо у нашем ентузијазму на популаризацији шаха, јер нашим активностима помажемо многим, млађим и старијим особама, да се заинтересују за шах и тако сами себи помогну. Како би што више младих привукли шаху, организовали смо неколико шаховских трибина и других шаховских манифестација, које су све имале добар одзив међу грађанима Вршца.

Како би што више младих привукли шаху и задовољили шаховску радозналост старијих, организовали смо неколико шаховских трибина и других шаховских манифестација, које су све имале добар одзив међу грађанима Вршца.