У сарадњи са Културним центром Вршац, 12.7.2023. године одржана је Шаховска трибина поводом 60-годишњице од смрти првог српског шаховског велемајстора Боре Костића.

Почасни гост Трибине био је 19-годишњи интернационални мајстор ФИДЕ у решавању шаховских проблема Илија Серафимовић из Панчева, вишеструки светски, европски и шесто-струки национални првак у компоновању и решавању шаховских проблема.

У малој сали КЦ-а представљен је Илија Серафимовић присутним посетиоцима, а посебно је интересантан податак о великом броју младих шахиста, који су узели активно учешће у решавању шаховских студија, проблема, које им је гост постављао на великој шаховској демонстрационој табли.

Илија Серафимовић је лепо васпитан и скроман момак, који је на све присутне оставио изванредан утисак, посебно на најмлађе, са којима је спонтано причао о својим шаховским проблемима и начину њиховог компоновања и решавања.

Наш гост, Илија Серафимовић, постао је почасни члан нашег Удружења и добио пригодан спомен пехар, Туристичка организација Вршац даровала га је пригодним сувенирима, а винарија „Селекта“ лепом колекцијом својих најквалитетнијих вина. После врло интересантних разговора са нашим почасним гостом, приказан је анимирани краткометражни документарни филм „Бора Костић шаховски Апостол“ о животу о делу нашег славног суграђанина.

Текст господина Марјана Ковачевића о овом догађају, који је објављен у Политици 7.8.2023. године, можете прочитати овде.