♟♜♞♝♛♚

ЖЕЛИМО ВАМ ДОБРО ЗДРАВЉЕ И СВЕ НАЈБОЉЕ У НОВОЈ ГОДИНИ!

♟♜♞♝♛♚

Као што је познато, на Петровдан ове године одржали смо Шаховску трибину поводом 60-годишњице од смрти велемајстора Боре Костића. Том приликом, наш почасни гост био је 19-годишњи интернационални шаховски ФИДЕ мајстор проблемског шаха.
Како је почео своју шаховску каријеру, причао нам је Илија лично на трибини, а ево шта је о њему писао његов ментор и учитељ, човек који га је као талента пронашао, двоструки велемајстор проблемског шаха Марјан Ковачевић. Текст је објављен у Украјинском шаховском часопису 2015. године (пре осам година), преносимо га у целости:
 

♟♜♞♝♛♚

ПЕТРОВДАНСКЕ ШАХОВСКЕ АКТИВНОСТИ НАШЕГ УДРУЖЕЊА

 

У сарадњи са Културним центром Вршац, 12.7.2023. године одржана је Шаховска трибина поводом 60-годишњице од смрти првог српског шаховског велемајстора Боре Костића.

Почасни гост Трибине био је 19-годишњи интернационални мајстор ФИДЕ у решавању шаховских проблема Илија Серафимовић из Панчева, вишеструки светски, европски и шесто-струки национални првак у компоновању и решавању шаховских проблема.

У малој сали КЦ-а представљен је Илија Серафимовић присутним посетиоцима, а посебно је интересантан податак о великом броју младих шахиста, који су узели активно учешће у решавању шаховских студија, проблема, које им је гост постављао на великој шаховској демонстрационој табли.

Илија Серафимовић је лепо васпитан и скроман момак, који је на све присутне оставио изванредан утисак, посебно на најмлађе, са којима је спонтано причао о својим шаховским проблемима и начину њиховог компоновања и решавања.

Наш гост, Илија Серафимовић, постао је почасни члан нашег Удружења и добио пригодан спомен пехар, Туристичка организација Вршац даровала га је пригодним сувенирима, а винарија „Селекта“ лепом колекцијом својих најквалитетнијих вина. После врло интересантних разговора са нашим почасним гостом, приказан је анимирани краткометражни документарни филм „Бора Костић шаховски Апостол“ о животу о делу нашег славног суграђанина.

Истог дана, поред олимписког базена на Градском језеру одржан је јубиларни десети традиционални Петровдански шаховски блиц турнир, са почетком у 19 часова. Интересовање за турнир је било изнад очекивања, а број учесника је стао на броју 30, јер је био лимитиран бројем расположивих столова.

Пред почетак турнира, одржан је пригодан музички програм, на коме су учествовали Анђела Крагић, сопран и Никола Прибела, баритон, на задовољство присутних шахиста и љубитеља шаха.

Шахисти су одиграли 11 кола по швајцарском систему, прва тројица су добили пехаре и пристојне новчане награде, а вредносним ваучерима су награђени шахисти пласирани до 15. места. Победнички пехар је подигао Грујић Славољуб, други је био Ранков Петар, а трећи Вебел Горан.                                               

Турнир је успешно водио без и најмањијх проблема, ФИДЕ судија Петар Стајић.

Наше Удружење организује већ 10 година традиционалне Петровданске шаховске турнире, са основним циљем популаризације шаха међу младима, како би их отргли од разних порока, па ове године поносно констатујемо да то даје неке резултате. Од 30 учесника, две девочице и пет дечака рођена су у новом миленијуму, од којих је Владислав Алекса (13 год.) био десети, а Пасула Милош (9 год.) био једанаести, што је изузетан успех ових даровитих дечака у врло јакој конкуренцији.

♟♜♞♝♛♚

♟♜♞♝♛♚

♟♜♞♝♛♚

ОБЈАВА

ЉУБИТЕЉИ ШАХА, СИМПАТИЗЕРИ И ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА ЗА НЕГОВАЊЕ ШАХОВСКЕ ТРАДИЦИЈЕ ВРШАЦ, ИМАЋЕ СИМПАТИЈЕ НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА ЗА ОНУ ПОЛИТИЧКУ СТРАНКУ, КОЈА ЋЕ У СВОМ ПИСАНОМ ПРОГРАМУ ИМАТИ И ОБНАВЉАЊЕ, ВЕЋ 10 ГОДИНА ЗАБОРАВЉЕНИХ, ШАХОВСКИХ МЕМОРИЈАЛА ПРВОГ СРПСКОГ ШАХОВСКОГ ВЕЛЕМАЈСТОРА БОРЕ КОСТИЋА У ВРШЦУ.
Своје мишљење, подршку обнављању меморијала, са ДА или НЕ, можете оставити на нашем сајту: www.sahtradicija.rs   

Вршац, 22.02.2022г.  УПРАВНИ ОДБОР УДРУЖЕЊА

♟♜♞♝♛♚

ЖЕЛИМО ВАМ ДОБРО ЗДРАВЉЕ И СВЕ НАЈБОЉЕ У НОВОЈ ГОДИНИ!

♟♜♞♝♛♚

Одлажу се планиране шаховске демонстрације за Малу Госпојину!

Прве чисто шаховске демонстрације у Вршцу (па и у Србији), без примеса било какве политике, планиране су, у складу са законом, за Малу Госпојину у 12ч.

Дана 7. септембра 2021г. одржан је састанак Управног одбора Удружења, на коме су разматрани захтеви, које би демонстранти доставили Градоначелнику.

Одлука о шаховским протестима донета је, јер наше Удружење већ више од 5 година, безуспешно писмено ургира код Градоначелнице, Градског већа, члана Градског већа задуженог за област спорта и Градског музеја, да се не заборављају наши великани, да се после 10година, обнови одржавање Меморијала Боре Костића, задњи 17. по реду, одржан је 2012г., да се одржавање Меморијала врати у статут као обавеза Града и да се отвори стална музејска поставка о животу и делу Боре Костића.

Планирани шаховски протести се одлажу због забрињавајуће тренутне ситуације са експанзијом короне, 7. септембра 2021г. било је преко 5.600 ново-заражених, што је износило 26% од укупно тестираних, па је предложено и прихваћено, да се демонстрације одложе за време, када је корона у опадању, како не би, ни на који начин, угрозили здравље учесника јавног шаховског протеста.

♟♜♞♝♛♚

Дана 12. јула 2021г. одигран је VIII. Петровдански брзопотезни шаховски турнир,
појединости и фотографије наћи ћете на овом сајту у одељку:

„Петровдански брзопотезни шаховски турнири“

♟♜♞♝♛♚

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА ЗА НЕГОВАЊЕ ШАХОВСКЕ ТРАДИЦИЈЕ ВРШАЦ

ПОЗИВА ВАС НА

VIII. ПЕТРОВДАНСКИ БРЗОПОТЕЗНИ ШАХОВСКИ ТУРНИР У ВРШЦУ

Дана 12. јула 2021г. у кафе бару „Хаваји“ на Градском језеру у Вршцу, одржаће се традиционални Петровдански рејтинговани шаховски блиц турнир.

Упис играча почиње у 16ч.15мин., а такмичење у 16ч.45мин.
Предност имају раније пријављени такмичари, јер је број учесника ограничен.

Играће се 11 кола по швајцарском систему, са по 5 минута по играчу за целу партију.
Судија турнира је ФИДЕ арбитар Зоран Станимировић.

Сваки такмичар је дужан да понесе шах гарнитуру и шаховски часовник.
За прво место награда је 4.000 дин., друго 3.500 дин., треће 3.000 дин. итд., за прва три такмичара обезбеђени су и пехари.

За пласман од петог до осмог места обезбеђене су новчане награде kao и неновчане награе у виду робних ваучера за такмичаре пласиране после 8-ог места.                                                            

Уписнина за сваког учесника је 300дин., ако се пријава изврши преко е-поште уписнина је 250дин., чланови Удружења не плаћају котизацију.

За све учеснике турнира организатор је обезбедио традицоналну штрудлу са маком, освежавајуће напитке, слано пециво и на крају пиво.

Пријатељи турнира: Туристичка организација Вршац, ТВ ЛАВ, ДДОР Вршац, бурегџиница “Харипек“, стоматолошка ординација „Др Роми“, пекара „Хермес-плус“, слатка радионица „Јована“, ауто сервис Сорин, ауто-перионицаС5” , фризерски салон „Керчов“, продавницаЖи-Зо“ и кафе бар „Хаваји“.

Организатор турнира ће се придржавати свих важећих превентивних мера из Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид 19.

Пријаве на: sahtradicija@gmail.com
Директор турнира, Драган Крагић

♟♜♞♝♛♚

– На Марковдан, 8.маја 2021г., Удружење грађана за неговање шаховске традиције, после дужег времена активирало је Шаховски кутак у Градском парку. 
Спречени објективним разлозима, пандемијом корона вируса, која је спречавала одржавање било каквих шаховских скупова и активности, сада већ имамо разлога да можемо очекивати боље дане у смислу наших активности на популаризацији шаха код наших младих суграђана.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Члан нашег Удружења, Ђорђе Антал, задужен за рад са младима почео је са активирањем Шаховског кутка у Градском парку. Млади, који су се окупили да уживају у шаховском надмудривању на свежем ваздуху, поштовали су и све прописане мере заштите од короне, што им свакако служи на част.
Надамо се бољим шаховским данима, када ћемо наше активности више омасовити, без бојазни од корона вируса, који полако али сигурно губи битку, бар код нас у Србији. 
 

♟♜♞♝♛♚

 
– Свим посетиоцима нашег сајта упућујемо искрене жеље за добро здравље и пуно успеха у 2021г., управни одбор Удружења
 
– Користимо прилику да свим Врштанима- симпатизерима шаха, пренесемо честитке за добру срећу и све најбоље у Новој Години, наших шаховских пријатеља:
– вишеструког светског и европског првака, двоструког шаховског велемајстора у проблемском шаху – Марјана Ковачевића 
и велемајстора Ивана Шарића из Сплита, сениорског шампионa Европе, европског  и светског омладинског шампиона.
 

♟♜♞♝♛♚

У недељу, 1.новембра 2020г., на програму Радио Београда 1., у оквиру 429.-е емисије „Спортског споменара“, од 16ч. до 17ч., објављено је „Сећање на велемајстора Бору Костића“.
 О Бори Костићу говорио је велики познавалац велемајсторвог живота и дела, председник Удружења за неговање шаховске традиције Вршац.

Аутор емисије „Спортски споменар“ је познати спортски новинар Мирослав Нешић „Спортски споменар“, култна емисија Радио Београда 1., посвећена је историји нашег спорта, а у 429.-ој емисији било је речи о нашем првом шаховском велемајстору Бориславу-Бори Костићу, који је преминуо 3. новембра 1963.

На основу разговора у овој емисији, Издаваштво Радио телевизије Србије, у оквиру едиције „Опредмећени звук“, објавило је књигу Спортски споменар. Мирослав Нешић је интервјуе и забелешке преточио у пригодно штиво.
 „Тако, Спортски споменар постаје историјски документ нашег спорта и јединствена прича о најуспешнијим спортистима ранијих година. То је покушај да се неправедно заборављени и маргинализовани догађаји и јунаци спортских арена приближе данашњим генерацијама“.
Наше Удружење за неговање шаховске традиције Вршац, било је почаствовано позивом и посетом г.Мирослава Нешића, аутора емисије „Спортски споменар“, да учествујемо и говоримо о првом српском шаховском велемајстору Бори Костићу, којем је била посвећена цела емисија.

Преслушај:

♟♜♞♝♛♚

Ових дана, Управни одбор Удружења упутио је честитку г.Сантрач Дејану изабраном, у новом сазиву Градске владе, за заменика Градоначелника, као и г-ђи Ранимиров Ивани, изабраној за локалног министра културе, пожелевши им успешан рад у наредном периоду и наставак добре сарадње са Удружењем.

Са г.Сантрач Дејаном сарађујемо од 2016г., када је био локални министар спорта. Подржавао је све активности Удружења и врло ангажовано помагао њихову реализацију у оквиру својих овлашћења.

Са г-ђом Ранимиров Иваном смо врло успешно сарађивали, док је радила као кустос у Градском музеју, на организацији више шаховских трибина и изложбе посвећеној Бори Костићу у згради Конкордији.

Надамо се наставку, више него успешне сарадње, сарадње са њима, као осведоченим пријатељима Удружења и његових програма.

Вршац, 25.августа 2020г.

♟♜♞♝♛♚

Управни одбор Удружења са жаљењем обавештава грађанство, да је морало да одложи све активности везане за одржавање Меморијала Боре Костића октобра ове године у Вршцу, због светске пандемије Корона вируса.

Имали смо добар старт, урадили смо доста послова у вези добијања подршке шаховског савеза Србије и Војводине, имали смо контакте са светском шаховском федерацијом у вези помоћи око финансирања, све то до почетка марта 2020г.

Мислили смо да ће доћи до смиривања ситуације са Пандемијом у летњим данима, али се то није десило.
Апсурдно је било у таквој ситуацији инсистирати на Меморијалу, јер би то била пропаст за организаторе.

Уложили смо много труда и све је пропало, због више силе (Пандемија то свакако јесте), али, ми се не предајемо, надамо се да ће се Меморијал одржати 2021г.

Са припремама ћемо почети крајем јесени ове године заједно са свим Градским структурама и свим љубитељима шаха, јер је Меморијал у интересу целог Града.

Вршац, 25.августа 2020г.

♟♜♞♝♛♚

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Управни одбор Удружења грађана за неговање шаховске традиције Вршац донео је, као организатор, одлуку, да се VIII.Петровдански шаховски блиц турнир, који је требао да се одржи, у недељу 12.јула, као и сваке године, у кафе бару „Делтикс“ на Градском језеру, ОТКАЖЕ ЗБОГ ОПШТЕ ПОЗНАТЕ СИТУАЦИЈЕ СА КОРОНА ВИРУСОМ.

На једном од прошлих Петровданских турнира

Управни одбор је ову одлуку донео тешка срца, чекајући практично до задњег момента, али на жалост ситуација у земљи је тренутно таква, да организатор није желео да угрози и доводи у питање здравље учесника. Ризик је врло велики са потпуно непознатим и непредвидивим последицама, које лако могу постати и трагичне, што свакако нико не жели.

Проучили смо препоруке завода за јавно здравље и кризног штаба у време званично проглашене пандемије, који препоручују максималну опрезност, па смо имајући све то у виду, знајући и старосну структуру наших традиционалних учесника, на крају је превагнуо разум и брига за здравље наших шаховских пријатеља.

Добро смо размислили и, шаховски речено, мислимо да би одржавање Петровданског турнира, по сваку цену, био лош потез.

Захваљујемо се нашим традиционалним донаторима и пријатељима турнира, који нам сваке године помажу у организацији турнира, ТВ Лав, ДДОР, бурекџиница „Харипек“, стоматолошка ординација „Роми“, кућа вина „Раб“, пекара „Хермес плус“, „Свислајон“, фризерски салон „Керчов“ и кафе бар “Делтикс“, који су и ове године били спремни да нам помогну, али смо сви у томе спречени, имајући пре свега у виду здравствену сигурност учесника. Боже здравља, видимо се у неком другом сигурнијем здравственом окружењу, поздрави за све наше шаховске пријатеље.

Вршац, 4.јула 2020г.

♟♜♞♝♛♚

ЉУБИТЕЉИ ШАХА, ШАХИСТИ И ПРЕДИЗБОРНА КАМПАЊА!

Управни одбор, чланови и многобројни шахисти, симпатизери Удружења грађана за неговање шаховске традиције Вршац, користе прилику да предложе политичким странкама, које се спремају да изађу на изборе, да у своје програме везане за град Вршац, убаце и следеће активности, значајне за културну баштину, шаховску традицију и будућност Града.

  1. Враћање у статут града Вршца обавезе одржавања Меморијалних шаховских турнира (сваке друге године) посвећених првом српском шаховском велемајстору Бори Костићу
  2. Увести шах као факултативни предмет у свим основним школама, где би са децом радио професионални шаховски тренер, ангажован од спортског савеза Града
  3. Оснивање спомен собе са музејском поставком о животу Боре Костића
  4. Организовање летњих шаховских кампова на Вршачком брегу, одмаралишту Црвени Крст, за млађе кадете
  5. Неговање традиционалних Петровданских шаховских дружења на Градском језеру
  6. Преко туристичке организације Вршца радити, поред осталог, и на бренду „Вршац град шаха“ имајући у виду наше јединствене шаховске ресурсе у Србији, па и свету

Као грађани Вршца и љубитељи шаха имамо легитимно право да изађемо са нашим предлозима и захтевима, пред политичким странкама, којима предлажемо да ове ставке убаце у своје програме везане за наш град, са чијом реализацијом би били задовољни многи добронамерни људи, који у овом програму виде само лепе ствари искључиво на ползу и задовољство грађана, љубитеља шаховске игре Вршца и околине.
А таквих има свуда око нас, много више него што се обично мисли.
Политичка странка која прихвати наше предлоге, имаће сигурно наше, и симпатије више хиљада добронамерних људи, што ће се и десити, само ако у њиховим програмима и предизборним кампањама видимо и горе наведене програме.
Па изволите, може пуно тога доброг да се учини за наш Град, ово је само делић тога!
Планину ће померити само онај, који је почео помицањем камичка!
Објављено, 4.јуна 2020г.

♟♜♞♝♛♚

Традиционални VIII. Петровдански шаховски блиц турнир,

Градско језеро Вршац – кафе бар  „Делтикс“, 12. јули 2020г. у 11ч.

 

♟♜♞♝♛♚

Удружење је планирало да се

Меморијални шаховски турнир

посвећен првом српском шаховском велемајстору Бори Костићу, одржи ове године – октобра 2020г. 

Некад, пре више од пола века, кад су Берба Грожђа и Меморијал Боре Костића, биле jедине две манифестације за Град Вршац, грађани су схватали значај Меморијала па су градске власти 1968г. донели одлуку, објављену у службеном листу бр.2/68. Одлука налаже сталну обавезу Града за организовањем Меморијала сваке друге године и уређује начин обезбеђивања потребних финансијских средстава. Тешко је разумети заборавност одговорних за спровођење сопствених одлука, са једне стране и вербално залагање за поштовањем културног наслеђа и традиције великана, са друге стране.

У „чика Борину част“ у Вршцу су играли шахисти из самог врха светског шаха, Тигран Петросјан – првак света, десетак званичних кандидата за првака света: Ласло Сабо и Давид Бронштајн – три пута играли турнир кандидата за првака света, Ефим Гелер шампион СССР-а и вишеструки кандидат за првака света, Волфганг Улман, Лајош Портиш, Мирослав Филип, Светозар Глигорић, Енрике Мекинг – све прослављени шаховски велемајстори, вишеструки државни прваци у својим земљама.  У Вршцу су играли и четири омладинска првака света: Борислав Ивков, Бруно Парма, Бојан Курајица и Огњен Цвитан.

Вршац је посетио и светски шаховски првак Михаил Таљ и некадашњи шампион СССР-а Александар Котов, двоструки кандидат за првака света.

Сви наведени, као и остали учесници до сада одиграних Меморијала, причали су о лепим утисцима, које носе из Вршца и спремношћу да му се опет врате.       

Меморијал, који био од 1968г. у статуту, „нестао“ је из статута Града, нико не зна како, када и зашто.  

До 1989г. одржано је 13. Меморијала, па следи пауза до 2006г., онда се играло 2008г., 2010г. и задњи 17. Меморијал  одржан је 2012г.

Табеле и учеснике свих 17. одржаних меморијала, можете наћи на сајту „Шах клуб Бора Костић Вршац“.

Како за Меморијал званично нема пара у дугом низу година, Удружење преузима иницијативу да се традиција настави од 2020г., и да се Меморијал у наредном периоду врати у статут града, са обавезом одржавања сваке друге године, као једној од најзначајнијој културној, спортској и туристичкој манифестацији Вршца.

Једно од статутарних задатака Удружења грађана за неговање шаховске традиције Вршац (у даљем тексту: Удружење) је и обнављање заборављених шаховских Меморијала посвећених првом српском шаховском велемајстору Бори Костићу.

Задњи Меморијал одржан је 2012г.и од тада га нема, наводно нема пара. Зато је Удружење на годишњој скупштини донело одлуку да све учини како би се бар 2020г. одржао Меморијал и тиме испунио своју статутарну обавезу, као један од разлога зашто је Удружење и основано. Наш став је увек био, да пара има, али да нема идеја. Како би то и доказали, прешли смо са речи на дела и одмах предузели низ мера, које ће омогућити реализацију обнављања Меморијала у 2020г.  

Планирали смо да се Меморијал игра од 16. до 28.октобра 2020г., турнир би имао најмање 14.-у категорију, играло би се по Бергеровом систему, са 11 кола, слободан дан био би  после петог кола. Укупно трајање турнира је 12 дана. Партије турнира, би се играле класичним темпом и биле би рејтинговане код ФИДЕ. Турнир би био укључен у интернет пренос партија по целом шаховском свету, па би Вршац био у домовима на десетине милиона љубитеља шаха диљем целе планете, што би много значило за туристичку, и сваку другу, промоцију града Вршца. Такву промоцију не може да обезбеди ни једна од редовно одржаваних манифестација у Вршцу, што би Меморијал поставило на водеће место по значају за наш град.

– О нашим намерама обавестили смо председника ФИДЕ, генералног секретара, и све подпредседнике, као и директоре свих континенталних шаховских савеза. Све њих, укупно 24 особе, упознали смо са животом и делом нашег Боре Костића, слањем линка документарног филма „Бора Костић шаховски Апостол“, једног од највећих популаризатора шаховске игре у историји шаха, чиме је значајно задужио цео данашњи шаховски свет и свих садашњих 194 земаља чланица ФИДЕ. Сада ми тражимо помоћ тих земаља, које је шаховски задужио наш Б.Костић. Од генералног секретара ФИДЕ добили смо инструкције, шта треба да урадимо, како би могли да конкуришемо за финансиjска средства, која би нам помогла у организацији Меморијала. Како би у потпуности испоштовали захтеве ФИДЕ, Удружење је тражило подршку и процену подобности за организацију Меморијала 2020г.:    

– од Шаховског Савеза Србије, (коју смо добили без икаквих проблема, уз обећање и финансиjске подршке)      

– од Шаховског Савеза Војводине, (коју смо такође добили без икаквих проблема, нудећи и своју помоћ)    

Грађани Вршца очекују да ће се Меморијал ове године вратити у Вршац, али је врло присутан финансиjски проблем. Град хоће Меморијал, али нема средстава за организацију турнира на потребном нивоу, па се очекује помоћ ФИДЕ, бар за овај „came back“ Меморијала у Вршац на велика врата.

♟♜♞♝♛