Петровдански брзопотезни шаховски турнири на Градском језеру организујемо, као сећање на чика Бору, који је у старијим годинама, био редовни посетилац Градског језера, а на месту, где је он седео и често анализирао шаховске партије из „Политике“, постављамо демонстрациону таблу са шаховским проблемима за посетиоце и купаче на Градском језеру.

Захваљујући разумевању и доброти власника кафе бара „Делтикс“ на Градском језеру, већ низ година, сваког Петровдана (12.јула), организујемо брзопотезне турнире у сарадњи са Туристичком организацијом Вршца, промовишући шаховско дружење и развој шаховског туризма. Шахисти воле ова дружења, па долазе из свих оближних места (Влајковац, Уљма, Ритишево, Избиште, Гудурица, Бела Црква, Пландиште, Владимировац, Банатски Карловац, Алибунар и др.), а има их и из Лесковца.

Ове године одржан је седми Петровдански турнир и сви учесници, њих 28, добијају награде. Прва тројица пехаре, новчане награде првих 10, а остали робне награде или ваучере наших добротвора, бурегџинице „Харипек“, ДДОР, пекаре „Хермес“, куће вина „Раб“, стоматолошке ординације „Др.Роми“, фабрике чоколаде „Свислајон“, фризерског салона „Керчов“ и др.

Све ово организујемо без икакве финансиске помоћи из Градског буџета. Да би дружење шахиста, љубитеља шаха и посматрача-посетиоца било срдачније, за све је обезбеђена, чика Борина омиљена, штрудла са маком, слано пециво, слаткиши за најмлађе, а после одиграног турнира и точено пиво, па све пролази у изванредној шаховској атмосфери, што изузетно доприноси популаризацији шаха.

ПОБЕДНИЦИ ПЕТРОВДАНСКИХ ШАХОВСКИХ БРЗОПОТЕЗНИХ ТУРНИРА

Петровдански турнири су почели да се играју 2013г., у години када смо обележавали 50 година од смрти нашег славног суграђинина, првог српског шаховског велемајстора Боре Костића.

Те 2013г.,12.јула на градском језеру, кафе бар „Делтикс“, у 11ч. све је почело са симултанком на 15 табли, коју је одиграо ФИДЕ мајстор Милорад Капелан.
 Настављено у 12ч30мин. са војничким пасуљем у постављеном казану, за преко 60 особа, поред кафе бара „Делтикс“ на градском језеру у Вршцу. Сви купачи, посетиоци језера, шахисти и пријатељи шаха, који су то желели, били су послужени чинијом пасуља, са хлебом, точеним пивом и штрудлом са маком.
 Ову традицију угошчавања учесника и посетилаца Петровданских брзопотезних турнира наставили смо и током следећих година, само што смо пасуљ, заменили са практичнијим сендвичима и сланим пецивом, задржали чика Борину омиљену штрудлу са маком, точено пиво, а додали слаткише и чоколаде за најмлађе учеснике турнира. 
У 13ч45мин. почео је и први Петровдански брзопотезни шаховски турнир.

Победници и освајачи пехара свих одржаних Петровданских шаховских блиц турнира:

I.- 2013. год. 1. Петровић Душан, 2. Николин Златко, 3. Капелан Милорад
II.- 2014. год. 1. Војна Пау, 2. Јанићијевски Радован, 3. Ђорђев Бојан
III.- 2015. год. 1. Басараба Никола, 2. Повић Милан, 3. Митрованов Ђорђе
IV.- 2016. год. 1. Повић Милан, 2. Петровић Душан, 3. Јанићијевски Радован
V.- 2017. год. 1. Ђонин Бошко, 2. Мунижаба Слободан, 3. Живку Ђорђе
VI.- 2018. год. 1. Димитријевић Срђан, 2. Грујић Славољуб, 3. Петровић Душан
VII.- 2019. год. 1. Ранков Петар, 2. Димитријевић Срђан, 3. Грујић Славољуб
• 2020. год. ТУРНИР ОТКАЗАН ЗБОГ КОРОНА ВИРУСА!
VIII.- 2021. год. 1. Котрла Себастијан, 2. Вебел Горан, 3. Ранков Петар
IX.- 2022. год. 1. Алимпић Алекса 2. Димитријевић Срђан 3. Вебел Горан
X.- 2023. год. 1. Грујић Славољуб 2. Ранков Петар 3. Вебел Горан

 

Шаховска Трибина на Петровдан 2023. године

X. Петровдански шаховски блиц турнир 2023. године поред Олимписког базена на Градском језеру у Вршцу

IX. Петровдански шаховски блиц турнир

Број пријављених такмичара изненадио је организаторе, који је обезбедио „само“ 20 столова за 40 играча, а интересовање је било такво, да нам je недостајало бар још 5 столова, за 10 шахиста. Овако, списак учесника је закључен са 41 уписаних учесника турнира.

Играно је 11 кола по швајцарском систему, а изненађујуће убедљив  победник био је млади Алекса Алимпић, који је победио са 2,5 поена предности испред друго пласираног Димитријевић Срђана из Лескоца, док је трећи био Горан Вебел из Вршца. У разговору са младим Алексом, открили смо да његова победа и није баш толико изненађујућа, ако би знали да му је тренер био велемајстор Бошко Абрамовић (преминуо 2021г.), па је очигледно да се ради о изузетно младом таленту о коме ће шаховски свет тек да чује. Прва тројица такмичара добили су пехаре и новчане награде, такмичари од 4. до 17. места добили су ваучере за разне услуге пријатеља турнира, док су сви учесници турнира добили квалитетне сувенир мајице са кратким рукавима, на којима су одштампани подаци о турниру.

Овај рејтинговани турнир код ФИДЕ, сигурно је и ауторитативно водио међународни шаховски судија Зоран Станимировић.

Поред турнира и ове године је организовано решавање шаховских проблема на самој обали језера, што редовно изазива велику пажњу заинтересованих шетача и присутних на Градском језеру. Проблеми су углавном двопотези и примећено је да доста истих људи долази сваке године само ради решавања проблема, а симпатичнo је њихово темпераментно понашање и радост када реше проблем.

На задовољство учесника турнира, организатор је обезбедио, за слободну  конзумацију, штрудле са маком, слана пецива, слаткише, сокове, киселу воду и пиво. 

Турнир је помогла Туристичка организација Вршца, која је препознала и туристички потенцијал Петровданског шаховског дружења, као шаховског туризма у повоју, јер су на њему било присутно око стотинак људи, посматрача и такмичара из Темишвара, Лесковца, Београда, Ковина, Беле Цркве, Алибунара и многих места из ближе околине, што се може искористити и за туристичку промоцију града.

Треба истаћи добру вољу пријатеља турнира: ДДОР-а Вршац, бурекџинице „ХАРИПЕК“, стоматолошке ординације „Др.РОМИ“, пекаре „ХЕРМЕС“, ауто сервиса СОРИН, ауто-перионице „С 5“, вулканизерске радње „МИХИЋ“, продавние „ЖИ-ЗО“ и фризерског салона „КЕРЧОВ“, који су радо прихватили да помогну турнир у оквиру својих могућности даривањем ваучера или својих производа. Посебно истичемо власнике кафе бара „ХАВАЈИ“ на Градском језеру, који су нам омугућили својим особљем и у свом простору да организујемо наша Петровданска шаховска дружења, што ће сигурно допринети и популаризацији шаха, јер сваке године имамо све већи број младих људи на Петровданском шаховском брзопотезном турниру.

Да би све, горе наведено, успешно функционисало побринули су се врло агилни и мотивисани чланови Удружења грађана за неговање шаховске традиције Вршац, Велимир Радукић, Југослав Павловић, Милош Цвркота, Немања Крагић, Ђорђе Антал, Петар Стајић и Горан Димитријевски, (којима је потписник овог текста, међу нама, био само лево сметало), који су своје слободно време посветили организацији ове, врло добро посећене и успешне шаховске манифестације.

Коначна листа

 

 

VIII. Петровдански брзопотезни шаховски турнир одржан је на Градском језеру, у кафе бару „Хаваји“

У организацији Удружења грађана за неговање шаховске традиције Вршац, у прелепом амбијенту градског језера, на задовољство 38 учесника из Темишвара, Лесковца, Јагодине, Земуна, Београда, Панчева, Старчева, Ковина, Алибунара, Банатског Карловца, Влајковца, Избишта, Ритишева, Гудурице, Ковина, Скореновца, Пландишта и Вршца. У односу на прошле године, приметно је појачано интересовање шахиста из других средина, што нас организаторе посебно радује.  

Организатори и пријатељи турнира обезбедили су укупно 26 награда, пехар за победника турнира Котрла Себастијана из Влајковца, пехар за друго пласираног Вебел Горана из Јагодине и пехар за треће пласираног Ранков Петра из Вршца. За осморицу прво пласираних обезбеђене су и новчане награде, као и једна за најмлађег такмичара Војна Виктора, а за још 17 награда у виду ваучера, обезбедили су пријатељи турнира: Туристичка организација Вршац, Стоматолошка ординација „Др.Роми“, кафића „Јована“, ауто сервис „Сорин“, вулканизерска радња „Михић“, продавница „Жи-Зо“, ауто перионица „5 С“ и фризерски салон „Керчов“. Организатор није очекивао оволики одзив шахиста, па није обезбедио довољни број ваучера за све учеснике, па ће се потрудити да то у будућности исправи: ко год буде дошао на Петровдан да игра шах – биће награђен, што овај турнир и шаховско дружење чини изузетним и ретким у целој земљи.

На отварању турнира, за добро расположење побринули су се, наши чланови, музиком и лепом песмом у извођењу Анђеле Крагић, уз пратњу Растислава Крагића, гитара и Берислава Крагића, прим тамбурица, што су присутни са одушевљењем поздравили.

Пре почетка, директор турнира Драган Крагић, упознао је присутне са Уредбом владе Србије о мерама за спречавање ширења заразне болести „Ковид 19“, свим учесницима су подељене заштитне маске, а на видним местима су постављене спреј-боце за дезинфекцију руку, о чему је бринуо лекар турнира, наш члан Др. Јевдић Драган.

Организатор никад до сада није имао толико пријава из других средина, који су редовно истицали, да ће доћи на турнир и искористити прилику да обиђу и упознају Вршац. То потврђује тезу организатора у промовисању шаховског туризма у Вршцу, па је неопходно веће ангажовање Туристичке организације из Вршца, иначе пријатеља турнира, умеће да искористи податак, да је на турниру било само 11 учесника из Вршца, док су сви остали дошли из других места.

Испред кафе бара “Хаваји“, на самој обали језера, организатор је поставио демонстрациону шаховску таблу, на којој је наш члан, млади Милош Цвркота, постављао шаховске проблеме, мат у два потеза, што је изазвало велико интересовање присутних купача и посетиоца.

Сви учесници турнира могли су да се окрепе штрудлом са маком дар бурекџинице „Хари“, сланим пецивом дар „Хермеса“, слаткишима из „Свислајона“ и освежавајућим напицима, дар ДДОР-а и продавнице „Жи-Зо“.

Можда треба посебно истаћи, да учесници овог турнира очекују обнављање шаховског Меморијала Боре Костића, који је задњи пут одржан 2012 г. и изразили спремност да својом подршком или ангажовањем на било који начин помогну на враћању Меморијала у град Вршац. Ову шаховску енергију и хомогенизацију, треба свакако искористити да 2022 г. опет уживамо у шаховским чаролијама светских и домаћих велемајстора на обновљеном Меморијалу Боре Костића.

Удружење грађана за неговање шаховске традиције се захваљује пријатељима турнира и свим добрим и племенитим људима, који су на било који начин помогли да се ово Петровданско шаховско дружење одржи.

Листа учесника и резултати: chess-results.com