При писању сценарија за филм „Бора Костић шаховски Апостол“, примећена је једна значајна годишњица. Наиме, Бора Костић је у јесен 1918г. био на гробу чувеног Пола Морфија у Њу Орлеансу, одакле је понео два листа папрати, које су данас у Градском музеју у Вршцу, па је одатле потекла идеја, да се са овим упозна амерички Амбасадор и позове на премијеру филма у новембру исте године. То је било тачно  100г. после тог описаног догађаја..

Међутим, 16.новембра 2018г., јављају нам из њиховог протокола, да би његова екселенција Кајл Скат, желео да нас упозна и поразговара са нама, истог дана.

То смо са задовољством прихватили, и након само два сата од те вести, појави се у нашим просторијама његова екселенција, са одговарајућом протоколарном пратњом и људима из обезбеђења.

Наш управни одбор имао је част да угости Његову Екселенцију и проведе са њим време у веома пријатном шаховском разговору. Њ.Е. је показала завидни ниво познавања шаха, са доста интересовања и питања везаних за шаховску игру.

Искористили смо моменат, да га позовемо и на премијеру филма, што је он радо прихватио и понудио, да евентуално поведе и шведског Амбасадора (ако му то обавезе дозволе), познатог ФИДЕ мајстора г.Јана Лундина, што смо ми подржали, јер би то за нас, наравно, била изузетна част.